Náš spoločný rok 2023: Akým dobročinným výzvam sme pomohli?

20. 2. 2024

Rok 2023 na Donio priniesol viac než tisíc nových príbehov, ktoré sa uchádzali o vašu podporu a pomoc. Pripomeňme si niektoré z dobročinných kampaní a ich dopady v malej rekapitulácii minulého roka:

Pošlime Boženu na Ukrajinu
Občianske iniciatívy a mimovládne organizácie (Mier Ukrajine, Darček pre Putina, Kto pomôže Ukrajine, Post Bellum a ďalšie) sa na jar rozhodli odpovedať na agresiu a útok ruskej armády na slobodnú a suverénnu Ukrajinu, a založili výzvu na zabezpečenie odmínovacieho zariadenia Božena 5 slovenskej výroby. Na tento účel sa podarilo získať celkom 657 520 eur, a to nielen vďaka darcom z radov verejnosti, ale aj vďaka daru od Nadácie otvorenej spoločnosti a Nadácie Pontis z daru Taipejskej reprezentačnej kancelárie na Slovensku, Nadační fond pro Ukrajinu. Vďaka nim bolo možné v decembri zaplatiť výrobu Boženy a následne bude zabezpečený jej presun na miesto určenia, aby pomohla zachraňovať životy.

Banskú Štiavnicu ničil požiar. Pomôžme!
Keď v marci minulého roka zachvátil požiar historické budovy v centre Banskej Štiavnice, a s pomocou silného vetra sa rozšíril natoľko, že spôsobil obrovské škody jednak na hodnotných historických budovách, vrátane múzeí, banského archívu či nezávislého kultúrneho centra Eleuzína, ako aj na cennostiach a majetku, ktoré sa v nich nachádzali. Avšak vďaka kampani na pomoc Banskej Štiavnici sa podarilo získať 208 818 eur, ktoré aspoň čiastočne pomohli zmierniť škody napáchané požiarom a zabezpečiť obnovu historických objektov.

Pre rodiny vyšetrovateľov postavených mimo službu
V novembri obehla médiami správa, že nový minister vnútra postavil obvinených policajtov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) mimo služby, aj keď mali status chránených oznamovateľov. Preto vzápätí vznikla kampaň na pomoc týmto policajtom, aby bolo možné finančne a tým aj morálne podporiť rodiny dotknutých vyšetrovateľov, ktorí boli perzekuovaní a prenasledovaní zo strany nadriadených za to, že si robili čestne svoju prácu. Podarilo sa pre nich získať 115 072 eur a zároveň rozšíriť v spoločnosti povedomie o ich situácii.

Pomôžme Emke dostať sa na operáciu do Nemecka
Dvanásťročná Emka sa ešte v roku 2019 začala liečiť na detskej onkológii. Keď sa koncom roka 2022 jej choroba nečakane vrátila, na Slovensku sa nenašiel žiadny chirurg, ktorý by sa odhodlal Emku operovať a nádor vybrať. Preto jej bola odporučená nákladná operácia v Nemecku. Avšak vďaka dobročinnej výzve sa podarilo získať 77 436 eur, teda dokonca o 12 000 eur viac, než Emkina rodina potrebovala. Emka tak mohla úspešne absolvovať operáciu.

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok