Prečo je dobré požiadať o pomoc?

31. 3. 2023

Každý z nás sa raz môže ocitnúť v kritickej situácii, na ktorú sám nestačí. Môže to byť situácia, kedy je doslovne ohrozené naše živobytie, zdravie či majetok, alebo keď čelíme problémom s duševným zdravím či ťažkostiam v osobnom živote. Inokedy sú to situácie, v ktorých potrebujeme podporu a pomoc v komerčnej sfére – napríklad keď chceme priviesť na svet nový projekt alebo dielo, na ktorom pracujeme a veľmi nám na ňom záleží.

Avšak prieskumy ukazujú, že väčšina z nás sa bojí požiadať o pomoc. Až 73% ľudí odkladá žiadosť o pomoc až do momentu, kedy je to absolútne nevyhnutné. A až 13% ľudí uvádza, že nežiadajú o pomoc za žiadnych okolností. Čo to o nás vypovedá?

Pozrime sa bližšie na to, prečo je dobré prekonať ostych a spoznajme rôzne možnosti, kde a akou formou možno o pomoc zažiadať.

Nie je hanbou žiadať o pomoc

Keď sa ocitnete na jednej zo životných križovatiek a neviete si rady, ako ďalej, je dôležité pripomenúť si: Je v poriadku požiadať o pomoc. Môže to byť pomoc z radov blízkych a známych, ale aj oslovenie širokej verejnosti.

Často sa nám táto predstava prieči, máme prirodzene pocit, že by sme mali všetko zvládnuť sami, najmä ak sme zvyknutí, že doteraz sme vždy boli sebestační. Je ale dôležité mať na pamäti to, že každý z nás občas potrebuje pomoc ostatných. Nie je to hanba, naopak – umožní nám získať podporu, ktorú by sme možno ani nečakali.

Prieskumy naznačujú, že podceňujeme u ľudí ochotu pomáhať až o 50%. Inými slovami: ľudia sú omnoho viac naklonení pomoci, než si myslíme.

Už samotná žiadosť o pomoc znamená mnoho

Žiadosťou o pomoc sami sebe priznáme, že nie sme dokonalí – to je na jednej strane zložité, ale veľmi oslobodzujúce. Zbavíme sa potreby mať všetko pod kontrolou, a otvoríme sa novým skúsenostiam a príležitostiam. Samotné vedomie, že sa nájde niekto, o koho sa môžeme oprieť, dokáže zmeniť naše nazeranie na situáciu, v ktorej sme sa ocitli.
Ak oslovíme ľudí o pomoc, cítime sa menej osamotení. Vedomie spolupatričnosti nám môže pomôcť zvládnuť problémy efektívnejšie, zmierniť strach a úzkosť. Rady ostatných nám často prinesú novú perspektívu, postrehy a nápady, ktoré by nám nenapadli, najmä ak sa cítime celým problémom pohltení a sami nevidíme východisko.
Navyše, každý nový kontakt a prepojenie nám môže priniesť úžitok, o akom sme ani netušili.

Koho o pomoc požiadať?

1. Oslovenie lokálnych, komunitných organizácií a využitie štátnych podporných programov

Ako prvá možnosť mnohým z nás napadne obrátiť sa so žiadosťou o pomoc na svoju rodinu, príbuzných a blízkych. Ak však ani ich podpora nestačí, alebo takáto možnosť pre vás nepripadá do úvahy, je užitočné obrátiť sa na lokálne podporné organizácie.
Mnohé neziskové a komunitné organizácie fungujú priamo v teréne, a teda možno ich nájdete priamo vo vašom meste alebo v jeho okolí. Aj keď to nie je váš prípad, stojí za to kontaktovať ich aspoň telefonicky – prinajmenšom vás budú vedieť odkázať, kam sa obrátiť ďalej. Možno existuje organizácia alebo združenie, ktoré sa venuje priamo vášmu problému. Tieto organizácie môžu byť nápomocné aj pri žiadaní o pomoc zo štátnych podporných programov.

2. Založenie transparentného účtu

Ak sa obrátite so žiadosťou o pomoc na širokú verejnosť, jednou z možností, ako to zariadiť, je zriadenie transparentného účtu. Tento typ bankového účtu je navrhnutý tak, aby bol jeho obsah prístupný na náhľad ostatným – darcom to umožňuje vidieť, na čo sú peniaze použité. Je teda skvelou voľbou, pretože komunikuje vašu transparentnosť a zodpovednosť, a dodáva vám tak dôveryhodnosť. Navyše, umožní vám získať podporu aj od ľudí, ktorých osobne nepoznáte.

Na druhej strane, založenie transparentného účtu trvá určitý čas, a je možné len po osobnej návšteve banky. Naviac neumožňuje použiť platbu platobnou kartou. A v neposlednom rade, aby sa verejnosť k vášmu účtu dostala, musíte ho sami zdieľať a šíriť. V tomto zhrnutí nájdete komplexné porovnanie transparentného účtu a crowdfundingovej výzvy.

3. Online fundraising, teda “kolektívna podpora” verejnosti

Ďalšou možnosťou, ako požiadať verejnosť o pomoc, je práve online fundrasing. Je to spôsob, ako získavať financie od veľkej skupiny ľudí, často prostredníctvom online platforiem. Podobne ako pri transparentnom účte, umožní vám zasiahnuť aj neznámych ľudí a širšiu verejnosť – má však oproti nemu niekoľko výhod:

  • keďže ide o online platformu, je ľahké osloviť veľké publikum a zvýšiť tak svoje šance na získanie financií
  • v prípade Donio tieto financie získate v plnej sume, bez strhnutých poplatkov alebo provízií
  • ak žiadate o podporu pre projekt alebo nápad, toto prezentovanie v online priestore môže byť cennou formou marketingu a pritiahnuť nových záujemcov či pozornosť médií
  • umožňuje vám spojiť sa s komunitou ľudí, ktorí vašu vec podporujú alebo im na nej záleží, a pravidelne s ňou komunikovať
  • zdieľaním svojho príbehu môžete pomôcť aj zvýšiť povedomie o problémoch a výzvach a inšpirovať tak ostatných
  • na vytvorenie výzvy nepotrebujete žiadne zložité prípravy ani investície (ako je napríklad vytváranie webovej stránky či eshopu)

Inšpirujte sa príbehmi tých, ktorí sa o pomoc požiadať nebáli

Napríklad vytrvalou, nezlomnou Eliškou, ktorej sa podarilo získať financie na invalidný vozík, a získala tak možnosť slobody pohybu. Alebo rodičmi detí, ktorých dojal osud mladej učiteľky Simonky, a po ničivom požiari bytu jej rodine pomohli začať odznova.
Odvahu ale dokázali nabrať aj ľudia s dobrými nápadmi – napríklad na vydanie jedinečného bedekra, ktorý priblíži krásy Slovenska, alebo na založenie prvého zvieracieho útulku v Prešove.
Vďaka pomoci neznámych darcov sa im všetkým podarilo zlepšiť svoju situáciu či zrealizovať vysnívaný projekt.

Bez ohľadu na cestu, ktorú si nakoniec vyberiete, je dôležité uvedomiť si jedno: požiadať o pomoc je znakom sily, nie slabosti.
Či už sa obrátite na priateľov a rodinu, vyhľadáme pomoc v miestnej komunite alebo využijete podporu verejnosti formou transparentného účtu alebo online fundraisingu, otvoríte si cestu k novým kontaktom, možnostiam i riešeniam.
Ak teda potrebujete pomoc, naberte odvahu a nebojte sa opýtať – nikdy neviete, kto môže byť ochotný pomôcť.

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok